Rosa blommor i blomsteraffären

Letar du efter en rosa blomma eller vill du ha namnet på en rosa blomma du hittat i affären? Här hittar du de vanligaste rosa blommorna som finns i blomsteraffären.

Alstroemeria

Alstroemeria härstammar från Sydamerika och är en mycket hållbar blomma som finns i många olika färger, däribland rosa. Till utseendet är den ståtlig och är ofta en del av ett större blomsterarrangemang. Blomman passar väldigt bra till allergiker eftersom att den är doftlös.

Bild: Jean-Michel Moullec på Flickr

Gerberas

Gerberan har sitt ursprung i Sydafrika och finns förutom i rosa även i vitt, rött, gult och orange. Denna blomma finns i handeln från vår till höst och finns med både enkla och dubbla blommor. Gerberan är den femte mest vanliga snittblomman i världen och ingår i många blomsterarrangemang hos svenska blombud.

Bild: Ana Rodriguez Carrington på Flickr

Krysantemum

Blomman Krysantemum har odlats i tusentals år i Kina & Japan och har där tillskrivits medicinska egenskaper. I Japan används blomman som en symbol för den japanska kejsarfamiljen. Krysantemum kommer i alla möjliga storlekar och finns förutom i rosa i de flesta andra färger förutom blått. Värt att notera är att Krysantemum doftar mycket och kan därför vara ett dålig val till allergiker.

Bild: Jon Bragg på Flickr

Lejongap

Lejongap är en typisk sommarblomma och växer naturligt runt medelhavet. Blomman är också vanlig att ha i trädgården där den är bra på att locka till sig bin. Lejongap finns förutom i rosa även i alla andra färger förutom blått.

Bild: Missie på Flickr

Prärieklockor

Prärieklockan har sitt ursprung i Nordamerika och är ett iögonfallande inslag till en bukett eller ett större blomsterarrangemang. Den ses ofta som en svensk sommarblomma och finns förutom i rosa färg även i vit, lila och blå. Prärieklockan är doftfri och därmed en allergivänlig blomma som passar bra för miljöer där doft kan vara känsligt, som t.ex. sjukhus.

Bild: Tatters på Flickr

Ranunkel

Ranunkel är en fyllig söt vårblomma som innehåller hundratals kronblad. Blomman som säljs i affären har släktingar som finns vilt över hela världen bl.a. är den svenska smörblomman en släkting. Ranunkel finns förutom i rosa även i de flesta andra färger.

Bild: Gytha69 på Flickr

Rosor

Rosen är den blomma som vi mest förknippar med romantik men har lite olika betydelser beroende på färg. Rosa rosor är oftast förknippade med mjuka känslor som t.ex. beundran och tacksamhet. Rosen har sitt ursprung i Kina men idag kommer de flesta rosor som säljs i Sverige från Holland eller Östafrika.

Bild: Meimie på Flickr