Blommor som går att äta

Ute i naturen väntar ett välfyllt skafferi av ätbara växter och blommor. Även flera av våra vanliga trädgårdsväxter går att äta. Piffa upp dina drinkar, sallader och bakverk med ätbara blommor som violer, syrener och rosor. Nedan går vi igenom vilka blommor som inte bara doftar gott, utan även är ätliga!

De flesta ätliga blommor lämpar sig bäst i sallader eller på bakverk. Du kan även frysa in blommorna i isbitar för att pigga upp sommardrinken eller äta dom precis som de är. En del blommor kan du odla själv i trädgården medan andra växer fritt. Saknar du gröna fingrar? Ingen fara. Många ätliga blommor går även att köpa i livsmedelsbutiker och i blomsteraffärer. Innan du börjar strö blommor här och var är det dock viktigt att du har koll på vilka som är ätliga samt att de inte är besprutade. Nedan listar vi 10 ätbara blommor som passar till olika ändamål.

1. Viol

Den vackra violen passar utmärkt i såväl sallader som i desserter. Prova exempelvis att pensla blommorna med äggvita och sedan doppa dem i socker. De blir väldigt fina och passar perfekt som dekoration. Tycker du att potatissalladen ser tråkigt beige ut så kan du även toppa den med lite viol i vitt, rosa eller lila.

2. Kamomill

Kamomillblomman är söt och mild i smaken, lite likt äpple. Kanske har du någon gång druckit kamomillté? Blommorna kan även ätas råa eller användas i efterrätter, drinkar eller bröd.

3. Gräslöksblommor

Odlar du gräslök i trädgården? Släng då inte gräslöksblommorna. Blommorna ger nämligen en mild smak av gräslök och ett vackert lila inslag i allt från soppor till kanapéer.

4. Rosor

Rosor har en något parfymerad och pepprig smak men går utmärkt att äta. Du kan exempelvis göra saft av bladen. Var dock noggrann med att välja rosor som inte är besprutade. Blombladen kan även användas som dekoration för att ge en härlig färgklick i sallader eller bakverk.

5. Lavendel

Den starka aromen gör att lavendelblom passar utmärkt i desserter och bakverk. Du kan även baka bröd eller skorpor med torkad lavendel. Lavendelskorpor är faktiskt ganska vanliga och finns till och med att köpa i en del livsmedelsbutiker. Lavendeln kan även ge en spännande smakbrytning som en ingrediens i marinad till kött.

6. Ringblomma

Dra av de orange kronbladen från ringblomman och strö över salladen för extra piff. Bladen är också fina att blanda i exempelvis kokt ris, quinoa eller bulgur. Tänk dock på att inte ta för mycket då smaken har en viss bitter ton.

7. Squash- och pumpablommor

Odlar du squash eller pumpa skall du se till att även ta vara på de gula blommorna. Blomman kan exempelvis stekas, friteras eller paneras. För extra lyx, fyll bladen med valfri ost innan tillagning. Mums!

8. Krasse

Krasse är en lättodlad, vacker blomma i orange, gula och röda toner. Krassen är både söt och pepprig i smaken och du kan äta såväl bladen som blommorna. Du kan exempelvis göra ett kryddsmör eller använda den som dekoration.

9. Gurkört

Gurkört är lätt att odla och de stjärnformade blommorna smakar lätt av gurka. Piffa upp en sommardrink eller strö över maten. Tänk dock på att plocka blommorna strax innan servering då de vissnar snabbt. Om du vill kan du även äta bladen, dessa är dock lätt ludna och lite stickiga och brukar därmed undvikas.

10. Fläder

Fläderblommor ger en fräsch sötsyrlig smak. De passar exempelvis utmärkt att göra saft av eller att dekorera en tårta med. Du kan även torka bladen och använda dem till té