Skicka blommor till sjukhus - vad gäller?

När någon anhörig är sjuk och inlagd på sjukhus är ett blombud något av det finaste du kan ge. Blommor lyser upp rummet och fungerar som en kärleksfull påminnelse om hur mycket du bryr dig om någon. Studier har till och med visat att blommor kan bidra till att få oss på bättre humör. Men, när du ska skicka blommor till sjukhus finns det en del saker som du bör tänka på. Nedan kan du läsa om vad som gäller.

Generellt är det tillåtet att skicka blommor till patienter på sjukhus, men det finns undantag. Det är exempelvis inte tillåtet att skicka blommor till intensivvårdsavdelningar på grund av patienternas immunkänslighet och eventuella växt- eller pollenallergier. Om din vän är inlagd på en avdelning dit man inte får skicka blommor kan du istället överväga att skicka buketten till mottagarens hem när hen fått lämna sjukhuset. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid ringa till avdelningen och fråga. Passa då även på att fråga om sjukhuset föredrar att blombudet levereras någon speciell dag eller tid. Sjukvårdspersonalen kan ofta också ge förslag på passande blommor och tips på hur man får budet levererade om man inte kan ta med dem personligen.

Om det visar sig att det är okej att skicka blommor till avdelningen så är lättskötta snittblommor att föredra, vårdpersonalen har nämligen sällan tid att sköta mer krävande växter. Tänk även på att blommors doft kan kännas påträngande och jobbig när man är sjuk. Välj därför alltid allergivänliga blommor med en lättare doft, exempelvis orkide, blåklocka, papegojblomma, kärleksört eller asparagus. Numera finns det även doftfria varianter av rosor som går klassas som allergiblommor. Ett annat bra alternativ är att skicka en allergivänlig krukväxt som exempelvis kungsblomma, paradisträd, bladkaktus eller brudorkide.

När du beställer ett blombud online för att skicka till ett sjukhus ska du ange namnet på sjukhuset och avdelningen samt rumsnumret till patienten om du har tillgång till det. Resten fixar blombudet, så vad väntar du på?!

Checklista när du ska skicka blommor till ett sjukhus

  1. Kontrollera vad som gäller på sjukhuset i fråga.
  2. Ta reda på sjukhusets och avdelningens namn samt patientens rumsnummer.
  3. Skicka allergivänliga blommor.
  4. Undvik blommor med stark doft.