Hur ofta ska man vattna växter och blommor?

Att vattna sina växter ger dem förutsättningar för att blomma och växa på bästa sätt och kanske låter som något av det enklaste man kan göra. Men, att veta hur ofta och hur mycket man ska vattna är inte alltid helt lätt och det beror på en mängd olika saker. Ett tips är att fråga hos din blomsteraffär eller blombud, här nedan listar vi några generellt avgörande faktorer och ger tips på vad du bör tänka på när du ska vattna dina växter.

Nio avgörande faktorer och tips

För att få blommor att trivas finns det några avgörande faktorer och tips man måste ta hänsyn till.

1. Vattna mer - men sällan

Det är alltid bättre att vattna mer sällan men mycket än att småvattna ofta. Om man vattnar lite stannar vattnet vid ytan. Rötterna söker sig till vattnet och om vattnet endast finns vid ytan är risken stor att växten får ytliga rötter, vilket inte är speciellt fint. Genom att vattna ordentligt tränger vattnet längre ner i jorden och rötterna söker sig på djupet.

2. Använd lerkrukor med dräneringshål

Växter trivs ofta bättre i lerkrukor än i “vanliga” innerkrukor. Lerkrukor andas och suger åt sig vatten om du råkar vattna för mycket. Lerkrukor är dessutom snygga och patineras efter hand.

3. Vattna på morgonen

Den bästa tiden på dygnet att vattna är på morgonen. Om man vattnar mitt på dagen, speciellt under sommaren, avdunstar merparten av vattnet direkt ut i luften istället. Om man vattnar uteväxter på kvällen är risken stor att sniglarna kommer fram.

4. Vanlig mängd vatten

Ungefär en till två deciliter åt gången är en lämplig mängd vatten för många blommor.

5. Känn med fingret i jorden

Ibland kan ytan se torr ut, men jorden vara rejält fuktig under, eller tvärt om. Det kan därför vara en bra idé att sticka ner fingret i krukan innan du vattnar. Om det känns torrt ett finger ner i jorden bör du vattna mer. Jorden ska kännas lätt fuktig.

6. Värme och luftfuktighet

Värme och luftfuktighet i miljön där dina växter lever spelar en avgörande roll för växtens behov av vatten. I en skuggig, sval miljö är avdunstningen från växten betydligt lägre än i en solig och varm miljö och växten behöver då mindre vatten. Normalt sätt brukar försommaren vara torr i sverige och du kan behöva vattna mer än vanligt för att få igång tillväxten på plantorna.

7. Nyplanterade växter kräver mer vatten än etablerade

Nyplanterade växter behöver mer vatten än etablerade plantor. Det beror på att de inte har utvecklat sina sugrötter, de vita rötterna som tar upp vattnet. En växt som stått i samma kruka, eller rabatt, i flera år har utvecklat ett ordentligt rotsystem som kräver mindre vatten.

8. Tjocklek på blad

Växter med tjocka blad behöver vattnas mer sällan då de har en vätskereserv i bladen.

9. Bara blad eller blommande

Växter som blommar, exempelvis krysantemum, kalanochoe och begonia behöver generellt mer vatten än gröna växter. Blommande växter behöver även vattnas oftare, ungefär två gånger i veckan, medan gröna växter vanligtvis bara behöver vatten en gång i veckan.

Semestervattning

Den bästa semestervattnaren både ute och inne är förstås en snäll vän, familjemedlem eller granne. Om du ska resa bort och inte har någon som kan vattna dina växter kan det vara en bra idé att använda en självbevattnande slang. Koppla in slangen i vattenutkastet och sätt ner de små pinnarna i krukorna eller i jorden. En liten mängd vatten kommer kontinuerligt droppa ner i jorden så att fukten bibehålls. Försök även att ställa krukorna på en skuggig plats då de inte behöver lika mycket vatten.