Hur du väljer blommor för olika tillfällen

När orden inte räcker till kan en bukett blommor hjälpa dig att förmedla dina känslor eller tankar till någon du bryr dig om. Men att välja rätt blommor till rätt person, är inte alltid helt lätt. Nedan ger vi därför tips på hur du kan tänka när du väljer blommor till olika tillfällen.

Blomsterspråket - färger och antal

Blomsterspråket kan hjälpa dig när du skall välja sort, färg och antal till din blomsterbukett. Blomsterspråket kan nämligen beskrivas som ett symbolspråk som fungerar för att uttrycka olika känslor. Enligt sägner har blomsterspråket historiskt spelat en viktig roll för människors sätt att kommunicera. Idag ser blomsterspråket olika ut i olika delar av världen och det är upp till dig om du vill följa dess regler. Det västerländska blomsterspråket är uppbyggt på en godtycklig symbolik där exempelvis rosor, speciellt röda, är en symbol för kärlek. På samma sätt signalerar orangea blommor vänskap och gula blommor glädje. Rosa blommor symboliserar förälskelse och passar således perfekt till en nyfunnen kärlek. Till en nyfödd bebis kan lila blommor passa bra, enligt det västerländska blomsterspråket står de nämligen för lycka och välgång i livet.

Även antalet blommor kan ha en symbolisk innebörd enligt blomsterspråket. Om du planerar att fria till någon skall du enligt blomsterspråket göra det med en bukett med tio blommor, gärna röda eller vita rosor. Om du vill berätta för någon att du älskar den är det sju blommor som gäller medan en blomma betyder “du är allt för mig”.

Blommor för att visa kärlek och uppskattning

Som vi nämnt ovan representerar rosor kärlek och värme. En bukett rosor passar därför perfekt när du vill visa kärlek och uppskattning till en partner eller vän. Om du istället vill välja en mer avslappnad bukett är tulpaner en riktig klassiker som aldrig blir fel. De är prisvärda, eleganta och passar till alla tillfällen, exempelvis som gå-bort-present eller när någon fyller år. De finns i tusentals olika former och färger. Välj en färg, eller flera färger, som passar personen du ska ge dem till. Om du vill följa blomsterspråket är orangea blommor att föredra till en vän, då de som tidigare nämnts symboliserar vänskap. Som inflyttningspresent kan en krukväxt passa bra, exempelvis en kaktus eller orkidé. De är vackra, hållbara och lättskötta vilket gör att de passar, och överlever, i de flesta hem.

Krya-på-dig blommor

När någon anhörig är sjuk och inlagd på sjukhus är ett blombud ofta mycket uppskattat. Det visar att du tänker på personen och passar perfekt som en “krya på dig” present. Men, om du ska skicka blommor till sjukhus finns det en del saker som du bör tänka på. Det är exempelvis inte tillåtet att skicka blommor till intensivvårdsavdelningar på grund av patienternas immunkänslighet och eventuella växt- eller pollenallergier. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid ringa till avdelningen och fråga. Om det visar sig att det är okej att skicka blommor till avdelningen så är lättskötta snittblommor att föredra. En sjuk person har sällan ork att ta hand om buketten och vårdpersonalen har sällan tid att sköta mer krävande växter. Tänk även på att blommors doft kan kännas jobbig när man är sjuk. Du bör således alltid välja allergivänliga blommor som inte doftar allt för mycket. Exempel på allergivänliga blommor är orkide, blåklocka, kärleksört och asparagus. Numera finns det även doftfria varianter av rosor som får klassas som allergiblommor. Om du hellre vill skicka en allergivänlig krukväxt kan du exempelvis välja en kungsblomma, bladkaktus eller kungsblomma.

Blommor till begravning

Rött, rosa och vitt är vanligt förekommande färger på blommor vid en begravning. Rosor är den vanligaste blomman i såväl kistdekorationer som kransar, hjärtan och buketter. Det finns ingen blomma som är olämplig vid en begravning. Allt handlar om vad de närmast sörjande anser vara mest passande. Kanske hade den avlidne en favoritblomma, en favoritfärg eller en hobby som kan kopplas till blomvalet. Det finns inga måsten eller fel, låt känsla styra ditt val. Olika blommor är dock olika svåra att få tag i under olika årstider och priset kan variera stort. Det kan därför vara praktiskt att välja blommor efter säsong.