Lila blommor

Vill du veta mer om lila blommor? Här hittar du bilder och information om vanliga lila blommor som finns i blomsteraffären och hos de företag som skickar blommor.

Sex populära lila blommor du hittar i butik

Här nedan hittar du namnet på sex populära lila blommor i Sverige som finns bland både blombud och i blomsteraffären.

Prärieklockor

Den vackra och ljuvliga blomman prärieklockan förknippas med sommaren. Prärieklockan är klockformad och mycket hållbar samt är ofta en del i krya på dig- samt gratulationsblommor.

Lövkojor

En annan populär blomma som ofta förekommer i lila är Lövkojan som har ett ursprung från medelhavet och Asien. Lövkojan finns förutom i lila också i vitt, rosa, vinröd och ljusgul.

Lila nejlikor

En lila blomma som doftar är Nejlikan som passar alla tillfällen och förekommer i många olika blomsterarrangemang i allt från bröllopsblommor till begravningsblommor. De flesta nejlikor är hybrider vilka ursprungligen kom från Amerika och finns i alla typer av färger. Nejlikor kallas ibland för ögonblomster.

Iris

Iris-släktet finns i många former och namnet betyder regnbåge eftersom blomman finns i så många färger. Irisblomman växer på det norra halvklotet och är också vanlig att ha i svenska trädgårdar.

Gerbera

Blomman Gerbera ser ut som små solar och finns enligt Interflora i 1250 olikas sorter och har sitt ursprung i Sydafrika, Asien och Tasmanien. Gerbera som har en diameter på mindre än 8 cm kallas för Germini. Gerberablomman finns i alla färger förutom blått.

Vårkrokus

Vårkrokusen har sitt ursprung från central- och östeuropa och planteras inomhus tidigt eller utomhus på våren. Vårkrokusen växer naturligt i Sverige och brukar ses som ett vårtecken.

Vilda lila blommor

Lila blommor som förekommer i den svenska naturen är Besksöta, Blomsterlupiner, Åkervädd, Fackelblomster och inte minst Lavendel. För att hitta bilder på vilda lila blommor kan du besöka Laimas Flora som är en blogg som kontinuerligt uppdateras med bilder på blommor från den svenska faunan.