Rosor och dess betydelser

Ska du skicka rosor? Då kan det vara bra att ha koll på vad olika rosor har för betydelse! Här går vi igenom vad rosor kommunicerar genom sin färg, art och vad antal betyder.

Rosor har i tusentals år haft en kulturell betydelse och har med tiden fått olika betydelser. Det finns i dag hundratal olika arter av rosor i alla möjliga färger och i stort sett alla blombud erbjuder flera olika typer av rosor. Valet av färg på rosor har olika betydelse vilket gör att det finns mycket att tänka på när man köper rosor till någon. 

Rosornas färg

Här nedan hittar du en guide för rosors färg betydelse.

Röda rosor

En röd ros är känd som kärlekens blomma och att ge röda rosor brukar betyda att man älskar den man ger blommorna till. Mest vanligt är att man ger 12 röda rosor för att visa att man älskar någon och att man vill att denne ska bli ens.

Bild: Pedro Fernandes

Vita rosor

Vita rosor betyder oskuldsfullhet, renhet och kyskhet. Den vita rosen brukar ofta symbolisera en ny början och används när man vill kommunicera sympati och ödmjukhet.

Bild: Joe deSousa

Gula rosor

Den gula rosen brukar ofta betyda glädje, lycka, överflöd och vänskap. Gula rosor används ofta i samband med att visa uppskattning för vänskap och att man visar omsorg.

Bild: Michael Roper

Rosa rosor

Rosa rosor används för att visa mjuka känslor som beundran, glädje och tacksamhet. Ofta används rosa rosor när man vill visa någon sin tacksamhet och uppskattning.

Bild: Bonio

Blå rosor

Blå rosor symboliserar det mystiska, omöjliga och otillgängliga. Att ge blå rosor kan betyda att man hoppas på det omöjliga t.ex. någon som man är förälskad i men som man inte kan få.

Bild: maf04 (Flickr)

Orangea rosor

Den orangea rosen betyder passion och energi, och kommunicerar fascination. Orangea rosor används för att visa passion, åtrå och glöd.

Bild: Aaron Thompson

Lila rosor

Den lila rosen symboliserar upprymdhet och ”kärlek vid första ögonkastet”. Lila rosor som är lite mörkare i nyansen kan också symbolisera ståtlighet och prakt.

Bild: Jo Naylor

Blandade rosor i bukett

Med många olika typer av rosor i en bukett kan man kommunicera en blandning av känslor. I en blandad bukett kan man välja olika typer av rosor för att fånga ett spektrum av känslor.

Bild: kanonn (Flickr)

Antal rosor

  • En singel ros betyder hängivelse.
  • Två rosor betyder att två människor är förälskade i varandra. Om de är omslingrade betyder det gift dig med mig.
  • Sex rosor symboliserar ett behov av att bli älskad och uppskattad.
  • 7 rosor betyder att man bedårar någon.
  • 10 rosor betyder att man tycker att någon är vacker.
  • Elva rosor används för att visa att man är djupt förälskad i mottagaren.
  • Tretton rosor betyder att man har en hemlig beundrare.
  • 100 rosor betyder att man är totalt hängiven och att man